Похвално

Блогът за похвали

Астероид на име Аспарух ще броди из необятния космос

Астероид на име Аспарух ще броди из необятния космос
Rate this post

Наскоро разбрах нещо доста любопитно поне от моя гледна точка. Има голяма вероятност трети астероид в космоса да бъде кръстен на видна личност от българската история – на името на хан Аспарух.

Оказва се, че до сега имаме два световно признати астероида, които официално носят имената на видни наши сънародници. 14 август 2007 г. е денят, в който за първи път е забелязан астероид 2007 PQ28. Своят официален номер 204831 получава през януари 2009 г., а името официално е признато три месеца по-късно. Така се появява 204831 Левски. Годината явно се оказва ползотворна за астрономическото общество у нас, защото на 17 август 2009 г. е открит 225238 Христо Ботев, кръстен на известния ни революционер. Първоначално е носел името 2009QJ5, но през 2010 година Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз официално приема предложението и за неговото наименование.

Този месец пък стана ясно, че е забелязан още един непознат астероид, който ще бъде кръстен на българска личност. Както се оказва аз съм пропуснала новината от по-рано, но е текло гласуване как да бъде името на последно открития летящ обект. Сред изброените с мнозинство е спечелил хан Аспарух, така че има съвсем реална възможност скоро време той символично да полети в космоса. Очакваме решението на Комитета за именуване на малки тела, като процедурата по него трае около два месеца.

Стискам палци да излязат с позитивно решение. И само да вмъкна, че картинката няма общо с астероида, за който говорим. Тя е абсолютно произволна.

o-ASTEROID-facebook

2 коментара

  1. Михаил каза:

    Айде, честито. Аз пък искам на мое име да кръстят някои стероид след време

  2. Stefanini каза:

    Никога не знаем, Михаил. И това може да стане 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

';