Похвално

Блогът за похвали

Развитие

Не знам дали си спомняте тоя случай – беше преди две, даже може и да са три години. Някакъв американски зъболекар обикаляше с подвижната си лечебница из българските села и лекуваше напълно безплатно на възрастните хора. А че имат нужда от това, както и че нямат възможност да го сторят, едва ли някой се съмнява. Тогава като един скочиха българските стоматолози и професионални организации – как можело някой си, неизвестен, дошъл от другия край на света, ей така да обикаля и без пари да лекува, не било редно. Вероятно бяха възприели съвсем нормалната практика за по-развитите от нас общества, достигнали отдавна до идеята, че равенството е невъзможно, но пък солидарността с хората с по-малки възможности и стремежът да им се помогне – задължителен, като заплаха за собствения си хляб.

Макар и бавно, обаче нещата се променят и лека-полека ще започнат и хората, които иначе не печелят зле, да мислят за това, че малко безвъзмезден труд или безплатни консумативи за бедните няма да ги съборят финансово. Кое ме обнадежди в тази посока?

Преди дни прочетох информация за елитна стоматологична клиника, която съвместно с Министерството на здравеопазването, започва програма, която ще осигури над 1000 безплатни имплантологични консултации на възрастни хора, които иначе не биха могли да си ги позволят, както и 100 безплатни импланта. После пък на професионален форум Съюзът на българските стоматолози взе решение да се отворят безплатни кабинети, в които да се лекуват социално слаби.

about10

Да, ще кажете: не е много, като се има предвид колко зле стоят у нас нещата в тая посока. Но е нещо. Начало. Важното е да ни мине през акъла, че така трябва, узряването ще дойде само.

Казват, читавостта на едно общество си личала от това, как се отнася с възрастните, с децата и с болните. Е, ако е така – някои са тръгнали вече по пътя на цивилизацията. Дай боже, да стават повече!

Stefanini