Похвално

Блогът за похвали

Ще ги облагородяваме

plajnaСерия от падания на чужденци от хотелски тераси се случи през последните няколко седмици. Което, честно да ви кажа, мен лично ме наведе на идеята, че може би терасите ни нещо не са наред. Излезе обаче по телевизията мениджър на един от водещите курортни комплекси по Черноморието и в прав текст каза, че при презентацията на българските курорти от години е правена генерална грешка – като са налагани като място за евтин алкохолен туризъм. Не, директно, разбира се. Едва ли има туроператор, който ще каже: eлате в България, за да се напиете евтино. Но индиректно внушението се е случило и очевидно то е постигнало своя резултат. Та, оказа се, проблемът не е в конструкциите на терасите, а в качеството на туристите, които ни посещават. В никакъв случай не елитът на туристическия световен поток, по-скоро – в голямата си част хора, които идват точно на един неколкодневен евтин запой, който понякога завършва и в криминалните хроники.

Да си сменяме славата оттук нататък, пък и контингента от гости, малко трудно ми се струва. И къде в рамките на шегата, къде не – не ни остава нищо друго, освен да пооблагородим това, което ни посещава. Как? С книги – на плажа.

Разбира се, не го мисля сериозно. Но пък идеята, за която днес ще стане дума, е страхотна и защо пък да не се окаже част от една бъдеща концепция за привличане на по-качествен туристически поток – библиотека на плажа. Всичко това се случва в “Албена” – по идея на български интелектуалци се популяризира творците на Добруджа, като предстои произведенията и на други български автори да бъдат преведени на основните световни езици и да бъдат на разположение на плажуващите. Така де – нека светът да разбере, че имаме много по-ценни достижения от евтиния алкохол…

 

Stefanini