Похвално

Блогът за похвали

БИО манията

БИО манията

Как се върти колелото? Ако се върнем само няколко десетилетия назад във времето ще си припомним, че био инженерите са се стараели да произведат култури, които на първо място да бъдат устойчиви на вредители и болести. Това е било необходимо, за да могат по-лесно да се търгуват плодове, зеленчуци и други култури, между държавите. В същото време, колкото повече се разраства бизнесът, толкова по-далечни стават разстоянията на които трябва да се изпрати продукцията, а за целта – тя трябва да е трайна.

Така малко по малко нещата прогресират, или по-точно ескалират и биоинженерите произвеждат култури в напълно стерилна среда, лишени от елементите, които могат да ги разболеят или направят силно податливи на външните влияния.Истинска шестица от тотото за търговците. Трайни, перфектни на визия продукти, които само чакат някоя отдадена на семейството си домакиня, да ги вземе и отнесе в дома си.

Проблемът при този тип продукти обаче в началото беше липсата на вкусови качества и аромати. Да, на външен вид бяха съвършени, но лишаването на културата от качествата ѝ, лишават човека от важни вещества, които си набавя с храната.

С течение на времето и напредването на технологиите, учените успяха да добавят вкус и аромат, да се доближат до естествената консистентност на продуктите, но въпреки това, храните вече са лишени от бактериите, които са полезни за човешкия организъм. В същото време засадените модифицирани култури опрашват естествените посеви и поколенията вече се израждат.

Тази мрачна статистика провокира много природозащитници да се обърната обратно към естествения начин на производство на културите – с минимално използване на пестициди и добавки. И така малко по малко просъществува една цяла индустрия, която с все по-бързи темпове придобива все по-голяма популярност. И като всяка индустрия има нужда от реклама и тя да бъде такава, че по един или друг начин хората да предпочетат да си купят по-скъпото, но по-качествено нещо и да се насладят на истинския вкус на продуктите. И това работи. При това много силно в западните държави и САЩ.

На нашите географски ширини малко по-трудно се възприема тази концепция, тъй като до преди около 10-тина години (а и все още много хора) почти всяко семейство отглежда собствено производство…, което си е БИО. Но колкото повече се откъсваме от селото и знанието за това как трябва да се гледат културите, толкова повече рискуваме да храната ни да бъде онази пластмасовата, която западните държави все по-често се опитват да ни пробутат.

Stefanini