Похвално

Блогът за похвали

Похвално ли е да се откажеш от месото?

Днес съм на вълна хранене и видове хранене. Като се замисля, повечето хора като че ли не обръщат особено внимание на това каква храна приемат и какво съдържа тя. Всъщност трудно е сам да си изготвиш хранителен режим и като че ли е още по-трудно да го спазваш. Изискват се пресмятания, готвене у дома и следене дали е станало време за следобедната ти закуска от 150 гр. ориз (например).

Аз лично се възхищавам на хората, които успяват да спазват индивидуален хранителен режим. Те не се поддават на изкушенията на бързата храна, полуфабрикатите и сготвеното от непознат в ресторанта. Подобен успех заслужава похвала. Затова и точно тези хора в повечето случаи отбелязват положителен прогрес относно външния си вид – те знаят какво искат и са упорити, докато него постигнат.

vegetarian1Питам се обаче… заслужават ли похвала хората, които са спрели да ядат месо?

Личните ми наблюдения са, че вегетарианци стават предимно жените, защото мъжете някак си по природа са по-месоядни. Храната, която съдържа месо, им е по-вкусна и нека не забравяме количеството протеини, които си набавят по този начин. Ако обаче оставим всичко това настрани, абстрахираме се от хранителния състав на месото, откъде идва то и т.н., то фактите показват следното:

– Вегетарианците са по-ощетени откъм избор за храна навън – това означава, че те чисто и просто трябва да бъдат по-изобретателни в тази насока. Най-лесното им решение е да си носят пакетче ядки или плод, от които да похапват в момент на глад. Звучи по-добре, отколкото пица на парче, нали?

– Вегетарианците познават храната по-добре – тези хора осъзнават, че в менюто им липсва нещо съществено и поради тази причина се опитват да си го набавят по друг начин – ето защо те се интересуват кои са неживотинските заместители на протеина, как може да се набави той и кои други вещества би могло да им липсват. Направете собствено проучване и ще видите, че хората, които не ядат или консумират по-малко месо, са по-наясно с храни като спирулина, какаови зърна, конопен протеин, чия, хлорела и т.н.

– Вегетарианците са по-изобретателни откъм рецепти – тъй като разполагат с по-малък арсенал от продукти, с които да готвят, ги комбинират по повече и различни начини. Правили ли сте си например булгурени кюфтенца, домашно брауни или пълнозърнести мъфини? Сигурна съм, че всеки вегетарианец има поне една такава рецепта в личния си арсенал.

След всичко казано дотук, мисля че стигнах до следния извод. Да, хората, които са се отказали от месото, заслужават голяма похвала. Заслужават я най-вече тогава, когато са го направили след обстойно проучване по темата за вегетарианството и особеностите на този вид хранене.

Stefanini