Похвално

Блогът за похвали

НОЩ 2015! Пловдив, готов ли си?

Броени дни остават до тазгодишната Нощ на музеите и галериите в Пловдив – първото място в България, където се осъществи подобна инициатива и оттогава насам се оформя като традиционно за града събитие. Ако не ме лъже паметта, това ще е 11-то издание, откакто мероприятието се организира за първи път през 2005 г. Личните ми впечатления са, че с всяка следваща година Нощта привлича все повече хора и съмишленици. Много и различни места взимат участие в културното събитие, а градът става значително по-оживен. Ежегодно се набират доброволци и много млади хора изявяват желание да помогнат като такива.

Night-of-the-Museums-and-Galleries_2015-750x422Лично на мен Нощта на музеите и галериите ми е сред любимите пловдивски събития през годината. Не го казвам само защото човек може да обиколи и разгледа различни културни места без да плаща такса вход. В тези 2 дни от годината (които сега се падат на 11 и 12 септември) се променя цялостната атмосфера в градската среда. Пловдив става по-жив от обикновено. Освен това културните програми се изготвят така, че всеки да може да открие нещо по свой вкус и да се забавлява. Привличат се зрители от съседни и по-далечни градове, гостуват различни творци и музиканти и т.н.

Мисля, че една голяма част от успеха на пловдивската НОЩ се дължи на факта, че по-значимите културни, исторически или архитектурни забележителности на Пловдив се намират приблизително едно до друго. Ако човек е достатъчно упорит и амбициран за няколко часа може да обиколи главната, Стария град, музеите около площад Съединение и да разгледа обектите, които са му по-интересни. Когато музеите и галериите затворят, което задължително е след 12 ч., по-големите ентусиасти се насочват и към афтър партитата.

Така че, скъпи читатели, съвсем скоро ни предстоят 2 от най-дългите пловдивски нощи в годината. Готови ли сте за тях 😀

Stefanini