Похвално

Блогът за похвали

Мартениците, аз и ЕОС Матрикс

Мартениците, аз и ЕОС Матрикс

С наближаването на един от най-любимите и традиционно български празници, се сетих за една трудна ситуация, в която бях изпаднала преди две години. За мое най-голямо учудване, разрешението ѝ се случи с помощта на колекторска агенция ЕОС Матрикс.

Преди време реших, че правенето и продаването на мартеници би бил доста доходоносен бизнес. Не мислих особено много, а направо започнах да действам. Разгледах магазините, в които могат да се закупят необходимите материали, направих една много груба сметка и отидох в една от рекламираните небанкови финансови институции за бърз потребителски кредит. Парите ми бяха необходими, за да закупя необходимите ми материали за мартеничките. В главата ми се въртяха някакви фантазии за голям процент печалба и бързо изплащане на кредита.

И като всяко недобре обмислено действие и това не се случи по начина, по който си го представях. Въобще не си и мислих, че самото изработване на мартениците ще ми отнеме толкова много време. Бях купила огромно количество материал, а идеята ми беше да го оползотворя всичкия. Нямах намерение да превърна правенето на мартеници в постоянен бизнес за себе си. Това беше моментен импулс, който последвах и след това понесох последиците заради него.

Първата пречка пред мен беше липсата на работна ръка. Бях сама в това начинание и не успях да произведа достатъчно продукция. На второ място, въобще не бях съобразила, че за да изляза да продавам на определено място своите мартенички, трябва да имам разрешение от Общината и да си платя такса. Това беше допълнителен разход, който не исках да плащам.

Без да навлизам в още подробности – нещата не ми се получиха. Продадох може би 40% от нещата, които бях направила и печалбата… всъщност нямаше такава, защото инвестицията, която бях направила беше значително повече от това, което успях да спечеля.

Баба Марта мина и аз малко по малко се опитвах да се отърва както от неупотребения материал, така и от вноските по потребителския кредит. Други непредвидени разходи обаче направиха така, че да забавя плащането му с два месеца. И тогава дойде и обаждането от служител на ЕОС Матрикс.

За мое най-голямо учудване любезната госпожа от другата страна на линията изслужа историята ми и разбра положението, в което се намирах. След което тя ми предложи вариант, благодарение на който аз съвсем спокойно успях да си изплатя потребителския бърз кредит.

А поуката за мен си остава да си планирам по-добре личните финанси и винаги когато предприемам някакво бизнес начинание да взимам предвид всички променливи, които никой не иска да са с отрицателен знак, но понякога това става.

Stefanini