Похвално

Блогът за похвали

Небостъргачите на новото хилядолетие

Небостъргачите на новото хилядолетие

В бизнес центровете на големите, космополитни градове, често се строят високи сгради, наречени небостъргачи, за да могат да се поместят възможно най-много офиси на малко земно пространство. С течение на времето в някои градове същинските центрове са изпълнени предимно с подобен тип архитектура. Високите сгради, направени от бетон, стомана и стъкло се извисяват величествено, практични са, но в същото време задушават със студената си визия и с горещината, която излъчват. А по този начин и повишават температурата на самия град.

Ето защо съвременни архитекти решиха да създадат малко по-различни сгради, които да впечатляват, да радват окото и да са значително по-екосъобразни, с вертикалните градини, разположени по продължението на цялата височина на сградата.

Подобни сгради съм виждала на живо в бизнес центъра на Милано, където съществуват от години. Цялото пространство на този бизнес парк буквално ме изпрати в сюжет от книгите на някой фантаст, като Айзък Азимов, например.

Съвсем скоро попаднах на видеото, което споделям и с вас в края на този текст, в което подробно обясняват за технологията и ползите от изграждането на все повече сгради на този принцип. Осигурявайки приятни градски гледки и възможност за подобряване на качеството на въздуха.

Вижте и вие видеото и преценете за себе си дали това наистина ще помогне в пътя за подобряване на заобикалящата ни среда или само допълнително ще увредим планетата, използвайки все повече от ресурсите й, за да ги преместим в градовете си по нестандартен и може би неестествен начин.

Stefanini