Похвално

Блогът за похвали

Да си ценим времето

timeПреди броени дни излезе в медиите информация, която мнозина от вас може и да са подминали като не особено важна или като такава, която не ги касае лично. Става въпрос за това, че се очаква от края на тази година да бъде въведен така нареченият електронен болничен лист. Или с други думи иде реч за спестяване на време, на което народите, които са далеч по-напред от нас в развитието си, гледат като на спестени или спечелени пари. С въвеждането на тази нова и модерна за нас практика ще се сложи край на дългите опашки, които се вият всеки месец около петнайсето число на съответните служби, на много изгубени часове и нерви. Ще се сложи край на хабенето на човешки ресурс, който може да бъде вкаран в нещо много по-смислено, различно и градивно.

Няма какво да го обсъждаме – похвално, откъдето и да го погледнеш, макар и малко закъсняло. Всеки, който ползва електронен подпис или пък някакъв друг вид електронни услуги, знае какво удобство е да свършиш нещо от вкъщи или от работния си компютър, без да се налага да минаваш целия град през задръстения трафик и да висиш пред някоя чиновническа врата, за да ти бъде извършена една най обикновена услуга.

И ми се иска тази новина да е като предвестник на едно по-друго отношение към личното ни време и към това на другите. Като сигнал за идващия край на онова айляшко и ориенталско мислене, останало ни от вековете, прекарани под турско робство, според което няма нищо лошо в това нещата да се случват бавно, по възможно най-трудния начин, пък и въобще да не се случват. А и защо не – като знак, че може би най-накрая някой ще реши да финализира оня стар проект, наречен електронно правителство.

 

Stefanini