Похвално

Блогът за похвали

Учим ли се да бъдем добри?

Съществуват много теории за това дали хората се раждат добри или лоши. И до колко моралните ценности се възпитават в съзнанието ни и до колко си ги носим…, може би генетично, още от раждането. От една страна веднага можем да направим връзката между изследваните серийни убийци и годините на тяхното детство, когато са проявявали агресия срещу животни. Родителите, разбира се, винаги отричат вина и грешки във възпитанието, но ако питате мен – то оказва най-силно влияние на личността, която ще израсне в бъдеще.

Ако започнем да се заглеждаме в поведението на децата обаче, ще установим редица характерни черти, които можем да отнесем към графа „лошо поведение“. На първо място децата са изключителни манипулатори. Те го правят несъзнателно и напълно инстинктивно и то с единствения природен механизъм, който им позволява да оцелеят.

Функцията на това е, че те са са малки и в голяма степен беззащитни. Разчитат на родителите си и на възрастните да ги хранят, повиват и държат живи, като в същото време не могат сами да си кажат какво се случва и защо плачат.

В същото време, когато пораснат, децата продължават да манипулират родителите си, възползвайки се от миловидното си изражение и ясната обвързаност на възрастните към тях, за да получат всичко онова, което поискат. Това е нож с две остриета, защото е възможно родителите да изпуснат тънката нишка, която ще ги превърне от грижовни родители в тези, които са виновни децата им да се превърнат в разглезени, егоистични възрастни.

Наблюдавайте рожбата си в комуникацията си с другите деца. Ако се държи добре и споделя играчките си, означава, че сте на правилен път. Ако обаче не иска да споделя своите неща, а в същото време непрестанно иска да взима на другите деца, това вече е проблем.

Stefanini