Похвално

Блогът за похвали

Учим ли се да бъдем добри?

Учим ли се да бъдем добри?
Rate this post

Съществуват много теории за това дали хората се раждат добри или лоши. И до колко моралните ценности се възпитават в съзнанието ни и до колко си ги носим…, може би генетично, още от раждането. От една страна веднага можем да направим връзката между изследваните серийни убийци и годините на тяхното детство, когато са проявявали агресия срещу животни. Родителите, разбира се, винаги отричат вина и грешки във възпитанието, но ако питате мен – то оказва най-силно влияние на личността, която ще израсне в бъдеще.

Ако започнем да се заглеждаме в поведението на децата обаче, ще установим редица характерни черти, които можем да отнесем към графа „лошо поведение“. На първо място децата са изключителни манипулатори. Те го правят несъзнателно и напълно инстинктивно и то с единствения природен механизъм, който им позволява да оцелеят.

Функцията на това е, че те са са малки и в голяма степен беззащитни. Разчитат на родителите си и на възрастните да ги хранят, повиват и държат живи, като в същото време не могат сами да си кажат какво се случва и защо плачат.

В същото време, когато пораснат, децата продължават да манипулират родителите си, възползвайки се от миловидното си изражение и ясната обвързаност на възрастните към тях, за да получат всичко онова, което поискат. Това е нож с две остриета, защото е възможно родителите да изпуснат тънката нишка, която ще ги превърне от грижовни родители в тези, които са виновни децата им да се превърнат в разглезени, егоистични възрастни.

Наблюдавайте рожбата си в комуникацията си с другите деца. Ако се държи добре и споделя играчките си, означава, че сте на правилен път. Ако обаче не иска да споделя своите неща, а в същото време непрестанно иска да взима на другите деца, това вече е проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

';