Похвално

Блогът за похвали

Най-после нещо смислено

123Сигурно се е случвало и тук, на страницата на блога ми, покрай многото похвали, които отправих към различни хора, събития и институции, които безспорно ги заслужават, и да роптая срещу поредната безумна директива на Европейския съюз, която ние като страна членка сме длъжни да изпълняваме. Обикновено неща, несвързани със спецификите и на икономическата ситуация в страната, ако щете и със особеностите на манталитета ни – което няма как да е без значение.
Когато обаче нещо хубаво идва от посока Брюксел, не може да се направим, че не се е случило и да го подминем. Няма да го направя и аз. Става въпрос за една от последните директиви на Съюза, която касае личните фалити и дава възможност на потребителите да спрат за срок от пет години да обслужват кредитите си, ако са в невъзможност да го правят. Просто като подадат едно уведомление до банката. Експертите, стигнали до идеята до това решение, се аргументират с факта, че в последните години банките са отпускали заеми при доста занижени критерии за това, дали желаещите отговарят на определени условия и ще имат възможности да ги погасят.
Сигурно всеки от нас има поне по един познат, който в последните години е загубил добре платена и уж сигурна работа, която му е дала самочувствие и увереност, че може да се справи с погасяването на вноски по жилищен кредит примерно. Е, много хора и семейства изпаднаха в ситуацията да треперят на вратата им да не потропа съдия-изпълнител, който да опише имуществото им или да обяви жилището им за продан – почти на безценица. Край с тези страхове. Ще кажете – ами банките. Нека първо решим проблемите на хората, тогава и при институциите всичко ще е в ред. Пък и нали във всяка сериозна банкова институция има отдели, в които специалисти преценяват надеждността и степента на риска на всеки един желаещ да бъде кредитиран – да бъдат по-внимателни. По-важното е, че много семейства, основно млади, няма да останат на улицата и ще поемат глътка въздух за няколко години. А дотогава – дано великите умове в Брюксел вземат адекватно решение и за това, как да преборим кризата и безработицата.

Stefanini