Похвално

Блогът за похвали

По колко книги четете на година?

Чували ли сте за сайта goodreads.com? Може да се каже, че това е социалната мрежа на най-върлите читатели по света. Там можете да си отбелязвате и оценявате книги, които сте прочели, които искате да прочете или четете в момента. Има и много български, а ревютата, които хората пишат, в повечето случаи са полезни, стига да ви интересува чуждото мнение.

booksВ goodreads в началото на всяка година човек може да постави началото на свое новогодишно предизвикателство относно това колко книги желае да прочете през предстоящата година. Аз за първи път реших да си поставя подобна цел и в начало на 2015-та година посочих числото 25. За момента съм на 60% от изпълнението на своето предизвикателство и май се движа добре. Получава ми се средно по 1 книга, която да чета на 2 седмици. На пръв поглед не е малко, но за някои хора не е и много… Зависи от книгата, предполагам.

Това обаче ме накара да се замисля по-подробно и да си задам следния въпрос: По колко книги е нормално да четем на година? Вие как мислите?

Дали моята бройка от 25 е приемлива? А какво разбираме де факто под „книга“ и трябва ли да броим в статистиката си другите неща, които четем – новинарски и други сайтове, вестници, списания и т.н. В конкретния случай с предизвикателствата на goodreads тези четива не се броят. В списъка обаче влизат специализирани книги, които да четете за професионални и образователни цели, както и всичко друго, което има ISBN номер. А ако някоя книга липсва, всеки потребител може да сигнализира и тя бързо да бъде добавена.

Stefanini