Похвално

Блогът за похвали

Вивекта и качеството на европейското месо

Васил Лазаров е управител на фирма Вивекта, която се занимава с дистрибуция на висококачествени продукти от едни от най-големите и доказали се марки на Западния пазар.

Причината да споменавам тази компания е именно добрият пример, който дава тя за развитието на българския бизнес и ползите от това да съществуват отворените пазари в Европа.

Вивекта БГ ЕООД си партнира с едни от най-големите производители, преработватели и търговци на месо, риба и др. Сред партньорите на фирмата са Даниш Краун, McCain Foods Limited, Urzante, Aretol, Silver Fern Farms, AFFCO и др. Всички те ся с доказан опит, дългогодишна традиция и стабилни търговски отношения с много страни.

Предимството на това да си член на Европейския съюз е именно свободното движение на стоки, капитали, услуги и хора. Може би в първите години на членството си не можехме да оценим именно тези неща, защото бяхме засипани от директиви и критерии, които трябваше да покрием. Що се отнася до производството, българската държава трябваше да въведе определени изисквания, които се видяха ненужни и утежняващи процеса за българските производители. Но след 10 години на членство в съюза и след преминалия първоначален шок от всички норми, с които трябва да се съобразяваме, започваме да оценяваме предимствата на това да имаме възможност за избор.

Ето защо дейността на фирмата дава възможност за избор на определени хранителни продукти с доказан произход, качество и традиция в производството.

Защо това е важно? Защото конкуренцията е полезна. Ако на определен пазар не съществува разнообразие от една по вид стока, като се предлага различно качество и цена, разбира се, то никога няма да разберем дали стоката е достатъчно добра или не. Просто защото няма да имаме с какво да я сравним.

Преди да станем част от отворените пазари на Европа, българските бизнесмени като Васил Лазаров, трудно се решаваха да извършват подобен тип дистрибуция, тъй като внасянето в страната ставаше значително по-сложно, а освен това се плащаха и много по-големи мита и такси. Това правеше крайната цена на продукта много по-висока, а оттам и не достатъчно предпочитана от потребителите. Независимо, че качествата на стоката са били на същото високо ниво, цената е била фактор, който е отказвал огромно количество потребители.

И въпреки това разнообразието е важно. Защото е много удобно да успееш да намериш испански, канадски, датски, новозеландски или от друга държава продукти в кварталния си магазин. Напълно е вярно, че в родните климатични условия, не можем да произведем качествен зехтин, като този от долината на река Ебро в Испания, какъвто намираме в магазините си, дистрибутиран от фирмата на Васил Лазаров Вивекта. Датското месо е с над 125-годишна традиция в селекция на породата, а канадските бланширани картофи могат да се намерят навсякъде по света. Все примери, че свободата и богатството на пазарите е важно, а изборът… той е индивидуален за всеки.

Stefanini