Похвално

Блогът за похвали

Малките жестове към природата, които всеки може да прави

Капка по капка… вир става.

Предполагам, че сте чували тази народна мъдрост. Тя е вярна, както е правилна поговорката, че сговорна дружина – планина повдига.

Сега да си представим, че планината не е една единствена, а е цялата природа. Капката не е частица вода, а е малък жест, който отправяме към природата. Какъв може да бъде той? Ето няколко идеи от мен.

Когато имате възможност, слизайте от колата си. Движете се пеша, с колело, с ролери или по друг алтернативен начин. Ще видите, че е по-приятно и самите вие ще се чувствате по-добре и по-заредени с енергия.

Събирайте дъждовна вода. Оставете два-три легена на терасата да се пълнят, когато вали. Водата след това използвайте за миене на пода или в тоалетната. Така ще спестите няколко пускания на мивката.

Изключвайте душа от време-навреме. Представете си, че сте на бойлер и топлата ви вода свършва. Какво ще направите? Ще спрете водата, докато се насапунисате, нали? А защо не го правите по-често – така хем ще хабите по-малко вода, хем ще намалите сметката си?

Събирайте разделно отпадъците си. Не е толкова трудно да разделяте боклука на хартия, метал, стъкло и други. Правете го един месец и ще ви стане навик. Дори ще започнете да се дразните на хората, които не изхвърлят разделно.

Използвайте кошовете за отпадък. Винаги! Моля, наистина моля от сърце, спрете да изхвърляте фасовете си през терасата, прозореца или колата. Не само че е грозно и невъзпитано, но и създава боклук, който бива разнасян с вятъра. Да не говорим, че малките деца обожават да си играят с фасове по земята…

Чистете след себе си. Ако ходите в планината, на пикник, на река или другаде, чистете след себе си. Никой не е длъжен да минава след вас, а на всеки ще му стане неприятно да види бутилка от газирано на плува в някое планинско езеро. Нали, така?

И не на последно място – засадете дърво. Поне веднъж в живота си.

Е, това е от мен. Ще се радвам да продължим списъка заедно. Вие какво правите в името на природата?

Stefanini