Похвално

Блогът за похвали

Nasekomo – иновацията за по-добър свят

Nasekomo – иновацията за по-добър свят

Една от основните мисии на човечеството ни е да създаде свят, който да не вреди на природата със замърсявания и отпадъци, за да се подобри качеството на живот на хората. Колко обаче бизнеси имат възможност и колко го правят? Аз открих един – българския стартъп „Насекомо„. И тъй като блогът ми е за похвали, ми се иска повече читатели да научат за тях и да послужи като добър пример и вдъхновение. А ако и вие се сещате за още, може да ми ги споделите, за да им отделя място тук.

Един от основателите на „Насекомо“ е Ксавие Марсенак. Неговата история в страната ни започва преди две десетилетия, когато заедно с Олга Марсенак създават една от първите аутсорсинг фирми у нас. След дълги години работа в сферата, идва време за промяна. Точно тази промяна е свързана не само със смяна на попрището, но и с възгледа за света. За това им помагат биолозите Селин и Марк Болар. Заедно с тях основават първата в Източна Европа компания за създаване на високопротеинови продукти от ларви на насекоми. В новото начинание компанията си партнира с френската Groupe Grimaud.

Така достига до момента, в който край село Лозен, Софийска област, се изгражда проект за запазване на ресурсите на Земята и за безотпадни технологии. Той ще включва производство и изложбен център за начина на получаване на различни продукти от Hermetia illucens (Черна муха – войник). От ларвите ѝ ще може да се създава протеиново брашно – за по-качествена храна за рибки и домашни любимци. Произвежда се и високопротеиново масло, което може да се използва в различни индустрии. Накрая остатъчният продукт от процеса се използва за селскостопански тор.

И ето, че отглеждането на насекоми и получаване на ценни протеини от ларвите им може да помогне на различни сектори. Тъй като протеинът от насекоми е отличен заместител на соята и рибното брашно, производство му ще намали улова на дива риба и изсичането на дървета. В Европа то е роботизирано, заема малко пространство, има голям потенциал за растеж и е безотпадно – от него не остават никакви отпадъци – нито вредни, нито безвредни.

Идеята на „Насекомо“ е да автоматизира целия процес чрез специално създадени за целта иновации. Те ще оптимизират производството и от обикновена ферма от типа BSF farm ще го превърнат в пример за много други инвеститори, които желаят да се развиват в сферата на биотехнологиите. И не на последно място – цялото производство ще е организирано така, че да не нарушава качеството на живот в околността и най-вече в близкото село Лозен.

Може би на пръв поглед подобен бизнес звучи нетрадиционен и непробиваем, но точно в това е гениалността му. И когато идеята се срещне с иновациите на новото време, се създава по-добър свят. Подобно доказателство е Nasekomo и издаденият им през миналата година Печат за върхови постижения от Европейския съвет по иновации. А аз пожелавам им успех в България!

Stefanini