Похвално

Блогът за похвали

Лично

karfiollЕгоизмът е заложен дълбоко във всеки един от нас, а егоцентризмът ни дреме и само търси повод, за да навдигне глава. А понякога и без повод я прави тая работа. 🙂 E, с две думи – след като в редица материали хвалех положителни житейски явления и прояви на хора, днес реших да се номинирам сама. Ще попитате в коя област – веднага отговарям: за принос в кулинарията. И то не в готвенето като цяло – а в тази му част, която се нарича здравословно хранене. Не може да отречете, че това си е принос към обществото, което все повече се интересува от това, как да живее в хармония с природата и със себе си, принос, който трябва да бъде поощрен и похвален.

Но по същество. Да готви вкусно с месо, може почти всеки. Но да сготвиш вкусно и здравословно постно, при това от продукти, които традиционно минават за блудкави, си е трудна работа. Вкусна гозба от карфиол може би ви звучи като фантастика, аз обаче постигнах този резултат и веднага ви обяснявам как.

Купих от пазара една средно голяма глава от цветно зеле, попрочетох това-онова в кулинарните сайтове в интернет и от “чутото и виденото”, както се казва, си сътворих лична съвсем оригинална рецепта.

Карфиолът се накъсва на малки розички, след което се потапя във вряща подсолена вода за около две-три минути. Нарязват се три-четири средно големи моркова на колелца и седем-осем скилидки чесън – на шайби. В йенагласова тендежерка започва да се подреждат в следния ред: няколко парченца масло, върху тях покриваме дъното със розичките, после ред моркови, чесън и отгоре натрошено козе сирене (може и малко синьо за по-екзотичен вкус) и повтаряме. Добре е последният ред да е от карфиол. Вода не се добавя. Пече се около 40 минути на около 250 градуса. При сервирането се овкусява със сок от лимон.

Няма такава вкусотия – изключително рядко при ястия, които са и категорично здравословни: и като продукти, и като начин на приготвяне.

Няма да ви карам да ми се доверявате ей така. Пробвайте и ще си говорим пак. 🙂

 

Stefanini