Похвално

Блогът за похвали

Обичаят Сурва вече е в списъка на ЮНЕСКО

Научих много, много добра новина, за която първата ми мисъл беше, че трябва да я споделя в блога си. Просто нямаше начин да я пропусна!

594353_638_365Пернишкият обичай Сурва официално влиза в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Това е четвъртият български елемент, който е отличен в тази престижна категория. Предните три са Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими.

Сред авторите на номинацията за пернишката Сурва са били учени към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките както и специалисти от Регионалния исторически музей в Перник. Те са поддали своята кандидатура с писмо до тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Сега, три години по-късно резултатът от труда им е факт, а на 29 януари Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО, ще връчи сертификат на кметица на Перник, Вяра Церовска.

Честно да ви кажа до сега не съм присъствала на пернишка Сурва, но предполагам, че е доста интересно и мащабно събитие. Обичаят се провежда в 31 населени места от Пернишката област и комбинира танц с кукерство, чуват се гайди, чанове, тъпани, свирки и какво ли още не. Провежда се през януари в нощта на 13-ти срещу 14-ти и е свързан с посрещането на Новата година, гонене на злите сили и възвестяване на победата на доброто над злото. Датите също не са случайни. По стар стил тогава се отбелязва Василовден, най-големия зимен празник в региона.

Много съм щастлива, когато България има такива поводи за радост, а аз с още по-голяма радост ги споделям с вас. Дано през наближаващата 2016-та година имаме повече причини за подобно щастие. Да ни е честита хубава новина!

Stefanini