Похвално

Блогът за похвали

Кога фирмите заслужават похвала?

Ще ви кажа една известна истина за живота: Във фирмите работят хора, управляват се от хора и на хората се налага да работят с хора. Неизбежно е при такива условия  от време на време да се допускат грешки, да има неточности или неволно недоглеждане.

Не мога да си представя как се чувстват служителите, които работят в кол център ежедневно, или кредитните консултанти в магазините за електротехника и т.н. А представяте ли се как се чувстват в края на работния ден продавачите на закуски до съседното ви училище?

Попитах някои от своите приятели кой е най-изтощителни фактор в една фирма според тях и много от тях ми отговорите, че това е работата с други хора. Довежда до огромна психическа умора, която е трудна за преодоляване. Склонна съм да се съглася с тях… и това ме накара да се замисля кога една фирма заслужава да бъде похвалена от своите клиенти. По мое мнение нищо не би ви коствало да напишете две положителни думи за дадена компания, когато:

work-visa-approved– сте останали доволни от обслужването й;

– говорили сте по телефон с техен служител (чиято работа е свързана именно с обслужването на клиенти), но той е останал търпелив и отзивчив относно вашия проблем;

– получили сте поздравителен имейл, картичка, друг подарък или жест, чрез който фирмата  е показала, че сте важен за нея;

– имат адекватна и бърза реакция по време на възникнал проблем или криза;

– имат отстъпки или членски карти за редовни клиенти;

– организират промоции и отстъпки, които да са наистина такива, а не „прах в очите“ на хората.

Stefanini