Похвално

Блогът за похвали

Паметник на пчелата

pametnikОт месец-два проучвам въпроса, откъде в градски условия мога да си намеря доказано истински мед. Притеснявам се, защото скоро излезе информация, че търговските центрове масово са залети от нискокачествен и не особено полезен китайски мед. А ми е изключително важно да е автентичен, тъй като ми е нужен за рецепта за справяне със здравословен проблем. И ако ще пия месеци наред някакви смески на гладно, държа поне да е сигурно, че не подменям основната съставка на цяра с менте. Е, резултат досега нямам. Честно казано, се притеснявам да купя и от специализирани магазинчета, които не са на всеки ъгъл, но все пак се намират, както и от пазарски сергии, тъй като не съм сигурна в почтеността на търговците – и не без основание. И така лека-полека се примирих с мисълта, че ще изчакам края на декември, когато ще празнувам коледните и новогодишни празници  в едно родопско село, в което, надявам се, ще намеря надежден производител.

Докато правех тия проучвания обаче, попаднах на доста интересна новина – съвсем прясна. Само преди няколко дни пчелари откриха в Пловдив първия в света паметник на пчелата – изграден с техни лични средства. Видях и снимки – нещо като кошер в реален размер от мрамор. Похвално наистина. Така де – в пределите ни има паметници на толкова спорни неща и личности. Защо да няма такъв и в прослава на едно доказано трудолюбиво животно, което на всичкото отгоре ни дарява с десетки вълшебни пчелни продукти.

Като навързах обаче двете неща, ми хрумна нещо. Хубава е тази инициатива с паметника. Но защо българските пчелари не впрегнат общите си усилия и за нещо друго – да открият във всеки по-голям град поне по един магазин, който да е по шапката на дружеството на пчеларите – ако има такова. И в този магазин да се продава качествена продукция с доказан произход. Каква по-сериозна гаранция за потребителя от зоркия поглед и контрола на съсловната организация.

 

 

Stefanini