Похвално

Блогът за похвали

Паралели

parallelsEдин корейски клип обиколи социалните мрежи и за пореден път доказа, че понякога средствата на изкуството могат да повлияят много повече на хората и да извикат у тях подтик към добро, отколкото всяка агресивна кампания с директни и преки внушения. За качеството на клипа и за силата на въздействието му не съм ни най-малко учудена. Тия, които са в крак с тенденциите в съвременното кино, няма как да са пропуснали мощната и талантлива филмова вълна, която идва от тази част на света.

Накратко сюжета за онези, които не са попадали още на този разтърсващ материал. Корейско дете краде от аптека лекарства за болния си баща, защото няма възможност да ги плати. Аптекарката го хваща, но собственикът на близкото до аптеката кафене и дъщеря му, станали свидетели на случката, плащат лекарствата на детето. Години по-късно, когато съдържателят на кафенето е в болница и има нужда от скъпа животоспасяваща операция, която семейството не може да си позволи, и когато дъщеря му е поставила табела, че заведението се продава, благодетел плаща сметката по лечението. От клипа става ясно, че това е същото онова момче, вече известен лекар, който не само че не е забравил добрината, но и се е научил на нея. Естествено, преразказано, звучи много опростено и няма как да усетите силната емоция и философия, която носи клипът.

Защо обаче ви разказах съдържанието му. Днес попаднах на информация как незнаен благодетел платил сметката за престоя на възрастен човек, финансово затруднен. Пожелал да остане анонимен човекът – тя истинската добродетелност никога не напира да излезе на показ. Много ми се иска да вярвам, че дарителят е гледал това клипче и то го е подтикнало. Много е вероятно и журналистите да са били вдъхновени от него и да се решили да съчинителстват. Нищо лошо. Добрите примери, дори и измислени или режисирани добре, винаги повличат други след себе си.

 

 

Stefanini