Похвално

Блогът за похвали

Интернетът в България с едни гърди напред след подписа на Христин Петков

В България може да се оплакваме от цената на тока, от абстрактните формули, по-сложни и от изпит по висша математика, според които се изчислява сметката за парното, от ниския стандарт на живот, от снега, който винаги изненадва всички, от нескончаемата сага Валери-Николета, обаче в едно нещо сме просто един път – интернета.

netВ малката ни страна имаме една от най-бързите и надеждни интернет връзки, като цифрите станаха още по-внушителни за малките населени места, след като Христин Петков – бивш изпълнителен директор на агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, подписа преди 2 години договор за отпускане на 39.1 млн. лв., предвидени за бърз достъп до интернет. Безвъзмездната финансова помощ стана възможна по оперативна програма „Регионално развитие“.

Хубаво е да знаеш, че си по-по-най на национално ниво в нещо толкова значимо, каквато е глобалната мрежа в наши дни. Така например преди седмица си говорех с бивша колежка, която в момента живее в Брюксел. Не мога да ви опиша колко изкривих физиономията си, когато разбрах от нея, че там не са и чували за оптичен интернет, а да имаш безпроблемна връзка повече от час е по-невъзможно и от 6-ца от тотото.

Така че нека уважаемите евро господа ни налагат забрани и специални директиви, нека изискват за българи и румънци разрешителни за работа, нека ограничават достъпа ни до редица привилегии, до които имаме законово право като пълноправна страна членка на Европейския съюз.

Ние пък след още 24 месеца сигурно ще си имаме космически интернет, а те все още ще се чудят оптичният от „оптика“ ли идва…

Stefanini