Похвално

Блогът за похвали

Синдром на успешния служител – наистина съществува

Синдром на успешния служител… звучи ви като нещо напълно измислено, нали? И при мен беше така в първия момент, но след това прочетох малко повече по темата и установих, че този синдром е напълно реален.

Какво представлява той?

successful-employeesЗа да ви го обясня нагледно, ще ви пренеса за малко в работна среда. Замислете се за своята работа и помислете: със сигурност имате колега, който е от толкова отдавна във фирмата, че познава структурата, дейността и спецификите й като петте си пръста. Някои биха го нарекли дори незаменим кадър. Той или Тя, нека го наречем служител Х за по-лесно, е натоварен с много отговорности именно заради широкия си кръг от познания. Новите служители или настоящите, които се сблъскват с текущи трудности, често се обръщат към служител Х, защото са сигурни, че може да им помогне. И той наистина го прави, което е добре за всички. Или поне така изглежда…

Нека погледнем обаче през погледа на на Роб Крис – професор по търговия от Университета на Вирджиния.

Според него има много голяма възможност в един момент този служител Х да се почувства пренатоварен от всичките молби, които постъпват към него. Помогни с това, погледни онова, прегледай отчета, сравни таблиците, изравни балансите, провери програмата, тук нещо не е както трябва, там еди-какво-си не върни нормално… Сещате се какво имам предвид. Когато ти самият си натоварен с много задачи, а хората около теб те молят да им помогнеш и с техните, логично е да се получи усещане за претовареност. Тогава у служител Х се заражда желание да напусне и да си потърси друга по-спокойна работа. В това се изразява т.нар. Синдром на успешния служител.

Аз възнамерявам да добавя обаче още нещо към идеята на професор Роб Крис. Според мен този синдром може да се развие и в други случаи – когато си назначен на определена длъжност, но паралелно с това си ангажиран с други дейности, които или са молби, или колегите ти до такава степен са свикнали ти да се ангажираш, че не се сещат да ти помогнат. Представете си например, че работите като Управител склад във фирма по избор. Освен да приемате стока, да пускате заявки за нова, да следите за организацията, държането на служителите си и др. подобни, на вас са ви възложили също: да посрещате гости на фирмата, на поръчвате вода, да купувате обяд за колегите, да поддържате служебните автомобили т.н. Ще се почувствате ли пренатоварени? Аз лично, да! Доколко си успешен служител е едно на ръка, тук може да си говорим, но е факт, че крайният резултатът би бил същият – желание да си намериш ново поприще за професионални изяви.

Stefanini