Похвално

Блогът за похвали

Ако идвате в Пловдив, посетете Капана

MG_0597-1024x683Неведнъж и два пъти съм ви споделяла интересни неща за родния ми Пловдив. Ако сте следили блога ми сравнително редовно, вероятно сте усетили, че много си обичам града и съм щастлива да живея именно тук.

Сега ще ви разкажа за едно страхотно местенце, което в никакъв случай не бива да пропускате, ако се отбиете в Града под тепетата. Чували ли сте за нашия квартал Капана? Нарича се така, защото е съставен от много малки и преплитащи се една с друга улички. Ако не ги познаваш добре, може да останеш с впечатлението, че си попаднал в мини лабиринт. Дори на мен преди години ми се е случвало да търся някое определено магазинче в Капана и така и да не го открия. Вече ми е по-лесно, защото съм доста по-ориентирана, пък и кварталчето значително се промени през последните месеци. Откакто ни избраха за Европейска столица на културата 2019, се инвестират сериозни финанси. Капана се обнови като квартал на творческите индустрии и възвърна част от някогашния си блясък. Появиха се много нови магазинчета, като повечето от тях са малки и тип занаятчийски. Продават се интересни изделия, които са ръчно правени и много ефектни.

Другото хубаво на Капана е, че там често се провеждат различни събития. През 2015-та два пъти се организира Пловдив Капана фест, който беше доста интересен. Четох обаче, че когато Общината гласувала бюджетът за 2016-та, не отпуснала пари за същия фест през Новата година. Надявам се да не е вярно, но ще видим – времето ще покаже. Иначе доскоро имаше и много интересни събития, свързани с Коледа. Посещавала съм също т.нар. HandMade Days, както и други мероприятия.

Атмосферата на местенцето също е много приятна, цветна и някак си задушевна. Ще я усетите, ако седнете за по питие в някое от кафенетата поседите половин-един час. Иначе е приятно също да минеш да се разходиш пеша. Като дестинация пък е много достъпно – на центъра на града, зад търговски център Халите.

Е, това е от мен за днес. Най-откровено ви препоръчвам, ако посещавате Пловдив, да минете през Капана. После ще се радвам, ако ми споделите личните си впечатления оттам.

Stefanini