Похвално

Блогът за похвали

Помощ

pomostСледвайки европейската практика и директиви, държавата ни си е поставила амбициозната в наши условия задача до няколко години всички деца, които в момента се отглеждат в социални домове, да бъдат настанени и отглеждани в семейства – среда, която при всички случаи е много по-подходяща и благоприятна, даже и от най-луксозния детски дом.Похвално.

Още по-радващо обаче е, че с някои промени в законодателството, които готви новото правителство, ще се улеснят и подпомогнат и родителите, които са решили да осиновят дете – така, както е по цял свят между другото. Какви ще бъдат нововъведенията? На всеки осиновител, който вземе мъниче до петгодишна възраст, ще се полага платен отпуск по майчинство или бащинство от поне една година, който според обстоятелствата би могъл и да бъде увеличаван – за да може да се създадат условия малчуганът по-лесно и безпроблемно да се адаптира към новата обстановка и семейна среда. Защото, макар и положителна, промяната си е промяна и определено трябва подкрепяща грижа и присъстващ родител, за да бъде преодоляна по-леко.

Сигурна съм, че по стар български навик – да гледаме в паничката на другите – много майки на собствени деца – ще възроптаят защо в тези случаи отпускът се дава до една по-късна възраст. И защо трябва да бъдат привилегировани тази категория родители. Ами освен че е едно много благородно решение, отглеждането на нерождено дете в известен смисъл е и доста по-трудна задача. Особено в случаите, когато то се случва на една по-осъзната възраст. Едно тригодишно или по-голямо дете си е вече оформен човек – с всичките си особености на характера и привикването му с новите хора, новите обстоятелства в никакъв случай не е безболезнен процес и една постоянно присъстваща и подкрепяща грижа на осиновителя, възможността за създаване на една по-близка връзка би подпомогнала много този преходен период.

Така че браво на държавата, че най-после е започнала да гледа на извеждането на малчуганите от институциите като на еднократен акт, а като на процес, в който и тя поема своите последващи ангажименти.

 

Stefanini