Похвално

Блогът за похвали

Добрият пример за децата си сме самите ние

Добрият пример за децата си сме самите ние

Както добре знаем, действията говорят по-добре от думите. Изречените слова са безполезни, ако не са придружени от ефективни действия. Особено важно е да се спазва това правило при отглеждането на деца. Малчуганите разбират много по-бързо кое е добро и кое не, когато техните родители дават цялостен положителен пример.

През годините родителството става все по-трудно. Днес майките и бащите са притиснати между печеленето на пари, отговорностите, необходимостта да запазят работата си, като едновременно с това да прекарат и пълноценно времето с децата си. Тази злощастна реалност отразява състоянието на сегашната ни епоха и понякога повлиява при даването на добър пример.

Малките деца гледат на родителите си като на „богове“ и ги смятат за своя върховен авторитет, за закрилници и благодетели. Именно затова те следват примера им и попиват от навиците им. Така, ако разговорите с хората преминават с малко по-сериозен и груб тон, то е вероятно да се забележи как и детето говори по този начин на играчките си. И обратното – предразполагайки да споделя за ежедневните преживявания, то ще е много по-спокойно при разговор с друг възрастен или дете на неговата възраст.

За да се дава добрият пример, трябва да се обяснява и кое не е добро. Родителите не бива да се боят да споделят на малчуганите какви са техните страхове и какво не одобряват в обществото.

Когато родителите имат в съзнанието си тази палитра от перспективи, те започват да променят нагласите си и да обособяват ясно ценностите си. По този начин ги предават и на децата си, а поведението им ги кара да се чувстват горди.

Stefanini