Похвално

Блогът за похвали

Браво, българи в Брюксел!

Wallpapers Flag of Bulgaria (4)Често обвиняват сънародниците ни зад граница в чуждопоклонничество, че бързо забравяли откъде са тръгнали, че нерядко забравят „как беше тая дума на български, че ми излезе от акъла: и т.н. Което е и вярно, и не е. Така де, тези неща с корените винаги си зависят от човека.

Ето например за 1 май в Белгия е планувано българско хоро на пъпа на Брюксел, т. нар. Grande Place. И на всичкото отгоре ще го поведе не кой да е, ами самата Кристалина Георгиева. Най-хубавото на цялото събитие е, че се очаква хиляди хора да се включат.

А сега нека се запитаме: Кога за последно на обществено място в България се игра хоро на центъра, като изключим Новите години, когато всъщност би било срамота, ако не го сторим?

И отново по темата за Брюксел и България, пак в началото на май месец, мисля, че беше 5 или 6, се очаква да облекат една от емблемите на европейската столица, Манекен Пи, в традиционна българска носия.

От българско – по-българско! Как да не му стане драго на човек и да не възкликне: Браво, българи в Брюксел! Дано повече сънародници като вас, емигрирали далеч и не чак толкова от родината, съумяват да съхраняват нашите традиции, че и да ги представят пред чужденците!

Stefanini