Похвално

Блогът за похвали

Гласът на България – сезон 2

Гласът на БългарияДнешната ми похвала е насочена към развлекателният формат „Гласът на България”, излъчван по BTV. Освен, че предаването се радва на огромен интерес мога да кажа, че вече забелязвам доброто му рефлектиране върху хората, разбира се и върху мен.

Похвално е това, че такава голяма медия предоставя възможност на талантливи българи да се изявят, защото аз чух много красиви гласове. Всички знаем, че певец не се става лесно в България, особено в тази криза. Ако родителите ти нямат възможност да инвестират в теб, то колкото и да си талантлив никой няма да чуе гласа ти.

Именно с такива формати това вече е възможно и всички се радваме от сърце. Радваме се да слушаме тези млади хора вечер, вместо който и да е чужд филм, защото внасят в дома ни добро настроение, една различна емоция и позитивизъм.

Гласът на България е по-различен от останалите музикални формати и има няколко предимства, на които според мен се дължи това, че е най-гледан – четиримата ментори са не просто съдии, а треньори на участниците и им обръщат внимание, обучават и усъвършенстват уменията им; кастингите „на сляпо“ позволяват да се оцени единствено гласът и впечатлението за външния вид да не пречи –  сигурно всички си спомняте Сюзан Бойл, която предизвика фурор на шоуто Britain’s Got Talent, и която трябваше да се пребори с първоначалното лошо впечатление на съдиите, вместо просто да я чуят как пее. Не на последно място – за разлика от други формати, където има пародийна нотка, в Гласът на България до кастинг стигат само хора, които наистина могат да пеят.

Пиша това, защото смятам че трябва да поощряваме стойностните неща у нас. Имаме крайна нужда от именно такива формати като се приберем вечер вкъщи след изморителния и напрегнат ден. А това предаване определено е от моите фаворити.

Предполагам, че едно такова шоу изисква много средства, които се набавят много трудно в сегашните времена на финансова криза само от рекламодатели, затова разбирам усилията на бТВ да разкрият сивата икономика при кабелните оператори и да започнат да получават от тях частта от приходите, които им се полагат за излъчването на техните канали. Все пак телевизията се прави с пари, а ако искаме да гледаме качествени български сериали и предавания като Гласът, говорим за наистина много пари, които от телевизията инвестират и реинвестират. Дано въпросът се реши по-бързо, понеже ощетените в случая сме ние – зрителите. бТВ правят страхотни продукции като Гласът и сега, а ако започнат да получават полагаемото си и от операторите, може да се радваме на още по-добри български филми, сериали и предавания.

Stefanini