Похвално

Блогът за похвали

Нещата, които дават пример

Нещата, които дават пример

През последните години взехме все по-рядко да ставаме свидетели на позитивно поведение от страна на хората около нас. За съжаление повечето случки, на които обръщаме внимание са такива с отрицателен знак. Примери за това много, като не даване на път на пешеходци на пешеходна пътека, заяждане по пътищата, липса на толерантност на пътя, липса на толерантност по обществените места и прочие и прочие.

Ето защо, когато станем свидетели на някакво добро дело бурно го адмирираме. Много хора дори правят видеа, споделят ги в социалните медии, за да могат тези хора да послужат за добър пример. Добър пример, за всички останали, които обаче в социалните мрежи силно адмирират това, според мен нормално човешко поведение, а в същото време в ежедневието си правят точно обратното.

За мен така наречените „добри дела“ би трябвало да са нормалното човешко поведение, а не те да са рядкост и когато станем свидетели на такова да ги отбелязваме все едно някой е направил геройство. Точно обратното. Трябва липсата на толерантност, нахалството и егоизма, да бъдат оповестявани публично и то не в социалните медии, където всеки има своята анонимност по един или друг начин, а директно на местата, където тези хора живеят. Ако бъдат „злепоставени“ или поведението им се критикува от тяхната собствена социална група, съседи или заобикаляща общност, само тогава е възможно да се постигне някакъв резултат сред хората, които забравят как трябва да се държат в едно общество. Защото аз съм на мнение, че всеки има правото да бъде какъвто си пожелае, но когато стане въпрос за социално прието поведение, да се съобразява с него. Тоест да не обижда, да не употребява агресия, да спазва правилата на движение и прочие.

Според вас как бихме могли да се справим с този все по-голям проблем в нашите общества?

Stefanini