Похвално

Блогът за похвали

Влиянието на една похвалата

Влиянието на една похвалата

Думата похвала произлиза от латинската elogium, което означава възхвала за достойнстта и положителните качества на човек, обект или действие. Похвалата също така може да се съдържа и в частно или публично изявление. Но нека да оставим етимологията на думата и да обърнем внимание на това как наистина се отразява нейната употреба при деца и възрастни.

Въз основа на първоначално даденото определение можем да потвърдим, че похвалата мотивира човешките същества да извършват положителни действия. Но някои експерименти показват, че прекалените хвалебствени слова оказват негативно влияние и могат да постигнат обратния ефект. Затова е важно как изразяваме своята възхита, като тя трябва да бъде и с добавена стойност.

Мога да ви дам пример с влиянието на градивна и чиста похвала върху едно дете. Да предположим, че имате дъщеря, която се опитва да подготви макет заради домашно в училище. Тя идва много щастлива и ви го показва. Ако вашият отговор е: „Ей, този макет, освен че е красив, е и много практичен“, този вид похвала ще засили самочувствието на детето, тъй като то ще вижда реален резултат от действието. Но ако му кажете: „Хей, какъв добър дизайнер си“, ще наблегнете повече върху личностните качества. Важно е да се намери балансът в думите, който едновременно да е градивен, но и премерено позитивен.

При възрастните много често се срещат оплаквания, че никой не забелязва положените усилия и затова често се чувстват презрени. Това е валидно за техните работодатели, съпрузи, деца и приятели. А само една добра дума може да промени нагласата и настроението, да мотивира и да накара човека да премине границата от предела на възможностите си.

Поради тази причина в съвременно ни модерно общество се създават различни платформи, в които може да добавите своите проекти, постижения или каквото прецените и да получите похвала за тях. Спокойно, комуникацията не е с поставени лица, а с истински хора, които са приятелски и дружелюбно настроени. Фактът, че не виждаме човека, не означава, че не трябва да го похвалим за това, което е. Всеки го заслужава.

Stefanini