Похвално

Блогът за похвали

Ако не можеш да говориш, не означава, че не можеш да пишеш

Ако не можеш да говориш, не означава, че не можеш да пишеш
Rate this post

five-sensesХората са странни, хората са различни, хората понякога ни изумяват със способностите си или липсата на такива… Сещате ли се за популярната теза, че ако едно от сетивата ти е притъпено или си лишен от него, то останалите се изострят. Вярвам, че е вярно. Ако зрението ти по някакъв начин е пострадало, най-вероятно слухът и тактилните ти умения са по-добри от тези на средно статистически човек. В крайна сметка никога не знаеш какво печелиш, когато губиш.

Подобно правило не важи само за сетивата на хората. Според мен то е валидно и когато говорим за частни умения. Има хора, на които мисълта им тече по-бавно, но за сметка на това умело и в правилна насока. Подобни хора може би не умеят да презентират и да говорят пред публика, но са брилянти при писане. Може да пелтечат, да имат говорен дефект, да заекват или чисто и просто да не умеят да се изразяват устно. Това не означава непременно неумение за формиране на мисъл, а по-скоро е признак за проблеми във вербалната комуникация. Познавам такива хора в личния си живот и трябва да ви кажа, че са страхотни като личности. Освен това един от тях притежава откровен талант за писане. Ако заговори пред вас в първия момент може дори да не разберете какво ви казва. А след това, ако прочетете нещо без да знаете, че той го е писал, ще останете изумени, че става дума за един и същ човек. Подобни примери само доказват, че начинът, по който някой говори, непосредствено влияе на впечатлението ни за него и преднамерено или не, си правим съответни заключения. Които не винаги отговарят на истината…

Винаги съм била на мнение, че преднамереността не от полза на никого. Има моменти, в които да се доверяваме на инстинктите си, и такива, в които не бива. Ценно е да умеем да правим разлика между двете. Или най-малкото да се поинтересуваме допълнително преди да си изградим окончателно мнение по определен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

';