Похвално

Блогът за похвали

Астероид на име Аспарух ще броди из необятния космос

Наскоро разбрах нещо доста любопитно поне от моя гледна точка. Има голяма вероятност трети астероид в космоса да бъде кръстен на видна личност от българската история – на името на хан Аспарух.

Оказва се, че до сега имаме два световно признати астероида, които официално носят имената на видни наши сънародници. 14 август 2007 г. е денят, в който за първи път е забелязан астероид 2007 PQ28. Своят официален номер 204831 получава през януари 2009 г., а името официално е признато три месеца по-късно. Така се появява 204831 Левски. Годината явно се оказва ползотворна за астрономическото общество у нас, защото на 17 август 2009 г. е открит 225238 Христо Ботев, кръстен на известния ни революционер. Първоначално е носел името 2009QJ5, но през 2010 година Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз официално приема предложението и за неговото наименование.

Този месец пък стана ясно, че е забелязан още един непознат астероид, който ще бъде кръстен на българска личност. Както се оказва аз съм пропуснала новината от по-рано, но е текло гласуване как да бъде името на последно открития летящ обект. Сред изброените с мнозинство е спечелил хан Аспарух, така че има съвсем реална възможност скоро време той символично да полети в космоса. Очакваме решението на Комитета за именуване на малки тела, като процедурата по него трае около два месеца.

Стискам палци да излязат с позитивно решение. И само да вмъкна, че картинката няма общо с астероида, за който говорим. Тя е абсолютно произволна.

o-ASTEROID-facebook

Stefanini