Похвално

Блогът за похвали

Признавам човека, който може да приготвя „Рататуи“

ratatouille-movie

„Рататуи“ не е само името на известен анимационен филм. Всъщност е едно доста сложно за приготвяне френско ястие. При това традиционно. При това селско. И именно по такива гозби се познава истинският майстор готвач или в нашия случай – добрата домакиня/ин.

„Рататуи“ е характерно за лятото. Прави се от тиквички, домати, чушки, лук, а по-късно се добавя и патладжан. Постно, типично за по-бедните кръгове, които сами са отглеждали храната си. Преди зеленчуците са се нарязвали на кубчета и са се прибавяли да къкрят към предварително подготвен доматен сос с подправки като пресни мащерка, магданоз, босилек, пипер. Използва се задължително зехтин.

„Рататуи“ обаче може да се сервира и запечен на фурна. Рецептата е доста по-сложна и си изисква майсторство. Първо се приготвя доматения сос като подправките се добавят на стръкове и в последствие се отстраняват. Сосът се разпределя в подходяща тава и върху него се нареждат нарязаните на тънко зеленчуци. Патладжанът трябва да е предварително запечен на колелца за около 15 минути на 180 градуса. Всичко се поръсва със зехтин, сол, пипер и мащерка и се затваря във фурната за 15 минути с поставена отгоре хартия за печене и след това за още 15 минути без нея. Тънкостта се крие в самото печене. Хартията трябва да се навлажни добре, за да не изсъхнат зеленчуците. Освен това не трябва да използвате духащ режим на печката ви, а обикновените реотани. Ястието се пече на 200 градуса за не по-малко от 30 минути, но не повече от 45.

Като резултат вкусовете трябва да се смесват, зеленчуците да омекнат, доматения сос да гарнира леко и сладко като крем. Намерете цялата рецепта в Интернет и направете нещо, с което да заслужите похвалата на семейството си.

ratatouille

Stefanini