Похвално

Блогът за похвали

Истинският патриотизъм

Винаги, когато дойдат някакви светли исторически дати и годишнини, от тв екран и от разни други медии знайни и незнайни политици или кандидати за такива започват да ни заливат с платен патриотизъм. Споменават имената на Ботев и Левски, на връх Вола, Шипка и Оборище с една единствена цел – през тези светли и значещи много за българина места и личности да се доберат по-лесно до сърцата ни, а оттам, разбира се, и до основната си цел – бюлетината на най-близките избори.

За съжаление все още има хора, които се връзват на тия евтини patrи обидни пиар трикове, има обаче и такива, които знаят що е то истинско родолюбие, могат да го разграничат от псевдопроявите му, а някои от нас дори го творят.

Е, не с гръмки думи и пленителни речи от трибуните, а с обикновени и простички наглед неща, които правят в ежедневието си или по повод на празничните дати, но тихо, без фанфари и без опити да ги осребрят.

Обикновено българско момиче, малко над двайсет, решава да облече манекените на витрината на магазина си за конфекция с традиционни български носии в чест на националния ни празник 3 март. Ще кажете: какво пък толкова. Ами не мисля, че е малко – може би човек трябва да се опита да намери автентични фолклорни облекла, за да разбере, че само тази част от задачата си изисква достатъчно усилия и време. А ползите – за тях няма да говорим. Когато един много голям процент от децата ни живеят основно в интернет и посещението на етнографски музеи или събития, на които могат да видят наживо подобно облекло, не е сред приоритетите им, фактът, че минавайки покрай витрината на някой магазин ще могат да се допрат до българщината, никак не е за подценяване.

Заслужена похвала за това момиче!

 

Stefanini