Похвално

Блогът за похвали

Постепенно София става европейска столица

renovationОпределено има много неща, които трябва да се оправят, за да достигне столицата ни европейските си събратя. Но с категоричност твърдя, че има и много неща, по които не им отстъпва.

Градът ни е разположен на страхотно място. Покарай столицата има язовир, планина, минават доста реки. Историята на страната ни прозира във всеки камък. Много от сградите са архитектурни забележителности – интересни, с богата история. Доста разкопки по центъра се оградиха и приведоха в приличен за туристи вид, оправиха се и доста подлези и градинки. Вярно е, че катаклизмите в доста квартали са големи, но това е всичко, което можем да искаме и очакваме от държава като България.

Поне метро мрежата, транспортът на стотици хора, е осигурен. С град с размерите на София, като се има предвид нейната разпокъсаност, ни е ужасно трудно придвижването от едно място на друго. Стотици хора избират да не използват автомобилите си когато пътуват за работа, поради причина, че или няма къде да паркират, или нямат достатъчно средства да зареждат гориво всеки ден. За градския транспорт, за който са осигурени карти, е добра алтернатива.

Спомням си, когато бях студентка, че автобусите сутрин и следобед едва успяваха да издържат наплива на пътуващите. След като пуснаха метрото нещата чувствително се подобриха.

И подобренията продължават с всеки изминат ден. Вече метрото стига до летището, има и специална ж.п станция с „излаз“ към метрото, която скоро ще пуснат в експлоатация. Започнаха ремонти по пътища, мостове, спирки и гари. Мисля, че добрата инфраструктура ще бъде първата крачка към много по-големи промени.

Stefanini