Похвално

Блогът за похвали

Добри идеи

Всеки ден чуваме по телевизията, четем по сайтове и вестници, че е криза, че пазарът е стегнат, че в момента няма бизнес, който да върви, че ако човек е решил да се захваща с частен бизнес, сега е възможно най-неподходящият момент за това.

miks-fresh (1)Като всяко обобщение и опит за налагане на правила, и това, разбира се, е едностранчиво и непълно. Както се казва, всяко правило си има изключение и защо ние да не сме от изключенията или пък да станем свидетели на такова.

Казват, малкият и семейният бизнес били гръбнакът на европейската икономика. У нас с редица неразумни и преднамерени действия успяха да убият малките и средни предприемачи. Останаха обаче и малцина, които още държат фронта и за едни от тях днес ще стане дума.

Преди месеци в квартала ни наскоро откриха магазинче. Неголямо – за плодове и зеленчуци, за варива, ядки и за сладки неща. Ще кажете, няма как да устиска подобен малчуган на конкуренцията на големите вериги или пък на кварталните супермаркети. Да, ама не. Вече почти година това малко магазинче удържа, дори върви много добре.

Ще попитате как – ами с атмосфера и добро отношение към клиентите. И с една малка хитринка. Винаги съм смятала, че за да е успешен един бизнес, трябва да предлага нещо различно от съседа. Може да е само едно нещо – но трябва да се отличаваш с нещо. Това, което са измислили собствениците на този магазин – младо семейство, – е една сокоизстисквачка. И предлагат да си избереш плодове от магазина им, след което срещу цената на плодовете и петдесет стотинки за услугата, ти правят фреш, какъвто и колкото си поискаш. И се редят ученици от близкото училище и спортисти от фитнеса отсреща. И покрай фрешовете си купуват и други неща.

Хитро, нали. И похвално – за добрата и здравословна идея! Нищо кой знае какво – но да ти хрумне… 🙂

Stefanini