Похвално

Блогът за похвали

И животните имат нужда от похвала

oku0hiatv7n9ohvsfvs3Да си представим следната ситуация. Вашето малко дете или пък вие самите сте решили, че искате домашен любимец. Взели сте си котенце или кученце, но тепърва осъзнавате колко много грижи изисква това животинче и на колко много бели е способно. Чудите се как да му покажете и да го научите кое е правилно и кое не? Отговорът е много елементарен и лесно приложим, но за съжаление животните се учат бавно, така че се налага вие да сте достатъчно упорити стопани.

Истината е, че животните, както и хората просто имат нужда от периодични похвали. Когато малкото ви кученце свърши нещо, както трябва, похвалете го. Погалете го нежно, кажете му „Браво“, така че да се научи да различава тази дума, както различава името си. Дайте му малка награда като кучешка бисквитка например, за да разбере, че правилните действия се поощряват и да започне само да си търси наградата, като се държи послушно. Всички живи същества, било то хора или животни, обичат да бъдат хвалени и поощрявани, а на вас нищо не ви пречи да им угаждате в тази насока от време на време.

Бъдете щедри и любвеобилни стопани и новият ви домашен любимец по-лесно и по-бързо ще се научи кое е правилно и кое не. Не подхождайте с лошо, освен ако ситуацията не е прекалено сериозна. Ще видите, че доброто държане от ваша страна се отплаща с добро държане от страна на животното.

Stefanini