Похвално

Блогът за похвали

Живот с грижа за околната среда

Източниците на замърсяване в наши дни са много – фабрики, автомобили, домакински отпадъци и прочие. Терминът “green living”, в превод – зелен начин на живота, отдавана е навлязъл в по-развитите държави. Там хората наистина ги е грижа за околната среда, но и вие можете да дадете своя принос. Дори не е нужно да излизате от вкъщи.

Отдавна трябва да сте видели, че вече и тук има отделни контейнери за хартия, стъкло и метал. Защо не започнете да събирате отпадъците си разделно? Ще сте една крачка напред от останалите що се отнася до рециклиранe. Отървете се от пластмасовите съдове и използвайте такива от стъкло или порцелан. Няма как да не сте чували, че пластмасата е трудно разградимa и е вредно да ядете или пиете от нея. Това, че всички компании я използват, за да пакетират продуктите си, не трябва да ви успокоява. Те я предпочитат, защото е евтина, нищо, че ни вреди. Хранителните отпадъци пък може да послужат за направата на компост – естествен начин за наторяване.

Може да сведете консумацията на енергия до минимум. Коgreen-houseгато не ползвате някой уред, просто го изключете от контакта – зарядното на телефона например. Не е нужно да го държите в контакта дори когато телефонът ви не се зарежда. То продължава да консумира енергия, колкото и малка да е тя. Сега си представете, че хиляди други хора правеха като вас – получава се неоправдана консумация на енергия. Дори нещо простичко като енергоспестяваща крушка е една стъпка напред към екологичния ви начин на живот.

Вместо за рециклирате купищата неща, който сте събрали, пробвайте да ги намалите или да им намерите ново предназначение. Например, когато ходите до магазина, си носете торбичка от плат – така ще избегнете купуването на найлонова всеки път. Не е нужно да изхвърляте стъклените буркани всеки път. Може в тях да слагате подправки или пък с прости декупажни техники да ги превърнете в красива декорация за дома.
Това са методите, които аз се старая да прилагам от известно време. С изключение на това за компоста, тъй като живея в апартамент. Но когато съм на село, прилагам и него.

Stefanini