Похвално

Блогът за похвали

Няколко интересни породи… котки

Ще посветя днешния си пост на едни от най-любимите ми животни – котките. Имам си конкретен повод да го правя и той е следният. Една колежка ми се похвали вчера на работа, че си купила ново котенце. Било малко, сладко и много му се радвала. Попитах я най-логичния въпрос, който може да ти хрумне – каква порода е котето? За съжаления колежката ми каза, че не е могла да запомни и ми показа животинчето на снимка. Наистина беше е едно от най-сладките същества, които съм виждала въпреки че Интернет изобилства със снимки на симпатични котета. Това обаче ме накара да се замисля доколко познаваме всъщност животинките, които се наместват в домовете ни. Колко друго породи познаваме освен известните ни улични превъзходни и сиамски? И поради тази причина ви предлагам малко информация за няколко други, които ми се сториха интересни.

Persialainen

Персийската котка има богата история. Тя е дългокосместа и красива, а в Европа като домашна започва да се отглежда около 16-17 век в Италия. Постепенно интересът към нея нараства в целия континент и най-вече в Англия. Животното обаче произлиза най-напред в древна Персия, на територията на днешен Иран.

Интересното при нея е, че козината й достига около 10 см средна дължина, а около врата й може да стигне дори до 20 см. Муцунката й е малко сплескана, така че в профил челото и брадичката й нак-често образуват вертикална равнина.

 

 

396px-Sonny_BunnyХималайската котка противно на името й въобще не произлиза от Хималаите или някъде в Азия. Тя е изкуствено създадена в САЩ порода, която всъщност е кръстоска между персийска и сиамска котка. Както се вижда, тя е дългокосместа и а външен вид много прилича на персийската, докато от сиамската е взаимствала най-вече окраската си. Ако трябва да се направи някаква асоциация с Хималаите, тя може да бъде само с приликите на котката с хималайския заек. Забавно, нали?

 

 

 

 

800px-Фото_куновМейн Кун са друга порода котки, която произлиза от САЩ и по-конкретно от щата Мейн, откъдето и получава името си. Въпреки че да домашни, тези котки са големи и мускулести. Мъжкият екземпляр може да достигне тегло от 15 кг. само на възраст от 5-6 години. И по-интересното според мен е, че тази симпатяги малко напомнят за малък рис.

 

 

235px-Gustav_chocolateЗнаете ли, че някогашното име на Етиопия било Абисиния? Аз не и затова ми беше любопитно да науча подобни интересни данни. Тази котка известна именно като абисинска произлиза от дивите африкански котки, живели някога по тези земи.

Stefanini