Похвално

Блогът за похвали

Няколко интересни породи… котки

Ще посветя днешния си пост на едни от най-любимите ми животни – котките. Имам си конкретен повод да го правя и той е следният. Една колежка ми се похвали вчера на работа, че си купила ново котенце. Било малко, сладко и много му се радвала. Попитах я най-логичния въпрос, който може да ти хрумне – каква порода е котето? За съжаления колежката ми каза, че не е могла да запомни и ми показа животинчето на снимка. Наистина беше е едно от най-сладките същества, които съм виждала въпреки че Интернет изобилства със снимки на симпатични котета. Това обаче ме накара да се замисля доколко познаваме всъщност животинките, които се наместват в домовете ни. Колко друго породи познаваме освен известните ни улични превъзходни и сиамски? И поради тази причина ви предлагам малко информация за няколко други, които ми се сториха интересни.

Persialainen

Персийската котка има богата история. Тя е дългокосместа и красива, а в Европа като домашна започва да се отглежда около 16-17 век в Италия. Постепенно интересът към нея нараства в целия континент и най-вече в Англия. Животното обаче произлиза най-напред в древна Персия, на територията на днешен Иран.

Интересното при нея е, че козината й достига около 10 см средна дължина, а около врата й може да стигне дори до 20 см. Муцунката й е малко сплескана, така че в профил челото и брадичката й нак-често образуват вертикална равнина.

 

 

396px-Sonny_BunnyХималайската котка противно на името й въобще не произлиза от Хималаите или някъде в Азия. Тя е изкуствено създадена в САЩ порода, която всъщност е кръстоска между персийска и сиамска котка. Както се вижда, тя е дългокосместа и а външен вид много прилича на персийската, докато от сиамската е взаимствала най-вече окраската си. Ако трябва да се направи някаква асоциация с Хималаите, тя може да бъде само с приликите на котката с хималайския заек. Забавно, нали?

 

 

 

 

800px-Фото_куновМейн Кун са друга порода котки, която произлиза от САЩ и по-конкретно от щата Мейн, откъдето и получава името си. Въпреки че да домашни, тези котки са големи и мускулести. Мъжкият екземпляр може да достигне тегло от 15 кг. само на възраст от 5-6 години. И по-интересното според мен е, че тази симпатяги малко напомнят за малък рис.

 

 

235px-Gustav_chocolateЗнаете ли, че някогашното име на Етиопия било Абисиния? Аз не и затова ми беше любопитно да науча подобни интересни данни. Тази котка известна именно като абисинска произлиза от дивите африкански котки, живели някога по тези земи.

Stefanini

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *