Похвално

Блогът за похвали

Трябва ти обща култура, за да можеш да импроизираш

Мислите ли, че притежавате обща култура? Може би да, а може би – не. Да поддържаш богата такава не е никак лесно. Тя започва да се трупа още в училище и да ви кажа честно аз имам чувство, че някога в училищния си период знаех много повече неща, отколкото знам сега. Тогава минавахме разнообразни уроци на разнообразни теми всяка седмица. Умовете ни бяха заети с много, но и с богата и разнообразна информация. За съжаление голяма част от знанията, които бях придобила тогава, вече ги няма, а в днешно време, ако нямаш обща култура си за никъде. Толкова много неща се случват, за толкова други трябва да си компетентен…

И именно заради това аз често прибягвам до стратегия на импровизация!

Имам този навик още от училищните години, когато учителите искаха да ме изпитват, а не си бях научила урока качествено. Започвах да говоря, каквото помня. Оттам се закачах за някой по-дребен факт и „разтягах локуми“ около него. Особено в часовете по чужд език умението за импровизация ми служеше много добре, защото когато не знаех как да кажа едно нещо, винаги намирах начин да го кажа по друг.

communicate11С времето установих обаче, че за да импровизираш качествено, ти трябва богата обща култура. За да говориш за исторически романи например, ти е нужно да прочетеш един, понеже те се пишат под шаблон. Ситуацията е подобна и с другите жанрове, а също и с филмите и музикалните изпълнители. Научи общите белези и оттам ще си направиш правилните изводи. Обогатявай се постоянно на разнообразни теми и в един момент ще усетиш как те се преплитат и къде са им допирните точки, откъдето полето за импровизации се разширява още повече. Не казвам всичко това случайно. Повярвайте ми, че и днес това умение ми е полезно в различни области и най-вече на работата и при комуникацията ми с непознати. Общуването изисква импровизации, за да опипате почвата и да намерите най-уместната тема за разговор с всеки човек.

Stefanini