Похвално

Блогът за похвали

Имената на тепетата в Пловдив

1043953_10151530158472831_909884142_nКой не е чувал да наричат Пловдив Града под тепетата, под седемте тепета? Но знаете ли кои са те наистина? Този пост е посветен на Пловдив и неговите хълмчета, чиито имена често се губят в съзнанията ни.

Джендем тепе е най-високото и най-отдалечено в останалите тепе. Днешното му име идва от турски и значи адски хълм, като преди се е наричал и Джин тепе (Хълм на духовете). Има сведения, според които до Късната Античност там е стояла и статуя на Аполон.

Бунарджика, известен още като Альоша, е второто по големина тепе. Името му също идва от турската дума за кладенец – бунар. До него са разположени Търговската гимназия и Гимназията по дървообработване в Пловдив. В подножието му има приятен парк, а на върха му два паметника.

Сахат тепе е тепето, разположено близо до центъра на Пловдив. В превод името му означава Часовников хълм, а Часовниковата кула, която е издигната на върха му през 16 век, все още е там.

Трихълмието в Стария град е съставено от Джамбаз тепе (където е Античния театър), Небет тепе (често бъркано с името Рахат тепе заради заведението, което се намира на върха му) и Таксим тепе. Границата между трите е малка и е трудно да се определи с точност.

Последното Марково тепе е разрушено в началото на миналия век за строителни материали, но легендата за него все още витае.

Stefanini