Похвално

Блогът за похвали

За любителите на изкуството

Ако сте от онези хора, за които посещението на музей е нещо твърде вълнуващо, или пък обичате да разглеждате сгради, докато минавате покрай тях, с поглед обърнат нагоре към интересните конструктивни и декоративни елементи, то този пост е точно за вас. Ще ви изпратя на места, където сетивата ви ще се изпълнят с емоции, съзерцавайки произведения на изкуството.

Still-Life -Vase-with-Twelve-SunflowersАмстердам, Холандия

Учудващо за туристите, „страната на лалетата“ е доста либерална към начина на живот на гражданите си. Самият Амстердам е дом на единствения по рода си музей „Ван Гог“, посветен на творбите на едноименния художник. Там достойно място намира най-голямата колекция от негови картини. Къщата-музей на Рембранд също има какво да покаже.

Рим, Италия

Самата архитектура на сградите в Рим е произведение на изкуството. Чудесен пример за това е Колизеумът – той наистина ще ви вземе ума. Едно време нещата са се строяли едва ли не, за да издържат вечно. Няма как да не сте чували за Сикстинската капела, рисувана от Микеланджело през далечната 1512 г. Предполагам се досещате коя е най-известната сцена изобразена там – онази с Бог и протегната ръка.

Хонг Конг, Китай

Китайската култура е доста по-различна от позната ни тук. Тамошното изкуство би провокирало изненада и възхищение. Музеят на изкуствата в Хонг Конг е побрал повече от 16 хиляди творби, включващи антики, традиционно калиграфско писане и картини с исторически за страната сцени.

Париж, Франция

Париж е пълен с музеи – той е направо рай за „търсачи“ на изкуство. В Лувъра ви чака Мона Лиза, за да й отвърнете и вие със скромна усмивка. Музеят Орсе ще ви заплени с творби на Сезан, Моне, Реноар и Ван Гог. Традиционно и модерно изкуство в едно – това е Париж.

Stefanini