Похвално

Блогът за похвали

Пет секунди невнимание и помощ от адвокат Янко Янев

„Петте секунди преди катастрофата“ е книга, издадена в далечната 1987-а година в българския си превод написана от двамата писатели Анатолий Пархачов и Григорий Зингер. Тя засяга въпроса за точно този времеви отрязък, в който се случват фаталните инциденти, и какво трябва да направи човек, за да успее да ги предотврати. За съжаление за последните 30 години не само че хората не са си взели поука от хилядите инциденти, които са се случили, и ситуациите, които са се разиграли, ами и произшествията стават все повече, а броят на пострадалите – все по-голям. А с увеличаващият се брой на пострадалите растат и обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени от застрахователите. А  последното не винаги става по законоустановения ред. В такива ситуации се намесва компетентната помощ на адвокат Янко Янев.

Теорията на двамата автори, за които споменах в началото, е много проста. А именно, че пет секунди са достатъчно дълъг период от време, в който, ако шофьорът е следил пътната обстановка и е спазвал правилата за движение, може да предотврати катастрофа, по нечия чужда вина или при независещи от никого обстоятелства, като изскочило на пътя куче например.

Но проблемът на съвременното ни общество и хората, участващи в движението на пътя, е не само че не спазваме правилата, ами че има още милион разсейващи фактори, които отнемат вниманието ни от пътната обстановка.  През 1987-а година, когато книгата им е издадена у нас, все още нямаше смартфони и редица други глезотиики, които можем да си закачим в автомобилите – като таблети с телевизия и прочие. Тогава телефоните в автомобилите бяха лукс, а най-разсейващото нещо, което можеше да съществува по колата ни, беше радио-касетофонът. Днес хората не само говорят по телефона, докато шофират, ами отговарят на съобщения, гледат навигации, клипчета, сменят музика и какво ли още не. В същото време количеството на автомобилите, движещи се по пътищата, значително е нараснало, а да не говорим за всички други участници в движението като пешеходците и велосипедистите например. Голяма част от пешеходците са изключително невнимателни и в голям процент от случаите нарушават правилата за движение. В същото време, те отново са роби на съвременните технологии, заглушили външния свят със слушалки и друга техника. По този начин стават изключително опасни участници в движението, тъй като трудно биха реагирали на звукова сигнализация при евентуална опасност.

Всички тези примери показват не само, че обстановката на пътя е станала много опасна, но и че при възникване на инцидент е много по-трудно да се установи виновен. А това е добре дошло за застрахователите, които играят с буквите на закона, за да могат да изплащат по-ниски обезщетения. В тези случаи, а и не само, компетентната помощ на професионалист в областта е задължителна. Такава помощ ще намерите при адвокат Янко Янев, който се занимава усилено със застрахователни казуси от 2008-а насам, след като лично претърпява пътен инцидент. Едва не остава парализиран и се сблъсква с бюрокрацията и затлаченото здравеопазване.

Stefanini