Похвално

Блогът за похвали

Добър пример от Благоевград

Знаете ли, че в Благоевград ще премахнат всички пясъчници от обществените детски площадки?

До това решение се е стигнало, след като подписка на над 80 майки е внесена за разглеждане в общината. Причината е, че пясъчниците се оказват наистина опасна среда за игра за малките деца и това е доказано от медицински специалисти. Малчугани дори на по-малко от годинка обичат да ровят в пясъка, да пълнят кофички и да копаят с лопатки. Малко са децата, които не харесват пясъка и не им е интересен.

Пясъкът е интересен и забавен. Тъжната истина обаче е, че много бездомни животни също използват пясъчниците, но по друго предназначение. Уличните кучета и котки внасят множество бактерии в него и могат да са причина за заразяването на не едно и две деца с тежки заболявания. Все пак, колкото и да е внимателен да бъде един родител, детето му винаги съумява да налапа нещо неподходящо.

Лично аз подкрепям майките от Благоевград и се радвам, че местната власт е обърнало внимание на тяхното искане. Гледах репортаж, в който се казваше, че на мястото на всеки от премахнатите пясъчници ще се сложи друга атракция за децата, както и противоударна настилка. Това е много добре решение и имат личната ми похвала и аплодисменти!

Надявам се повече майки от цялата страна да се замислят по темата и да се активизират. Благоевград ни дава добър пример как може да ни бъде дадено, ако изискваме. Бъдете настоятелни! Дръжте на мнението си, когато става дума за децата ни. Те го заслужават.

Stefanini