Похвално

Блогът за похвали

Да направим ли забележка на непознат?

Виждате някой непознат, който според вас се държи в разрез с приетите норми. Мислите ли, че е удачно да му направите забележка…? Може би ще кажете, че всичко е субективно и за някои неща си струва да се направи забележка – за други не. Може и да се окажете прави, а може би има случаи, в които е желателно да не си държим езика зад зъбите (според личната ми субективна гледна точка, разбира се). Ще ви дам няколко примера, пък вие преценете дали съм права или не.

Минавате през тясна уличка, чиито тротоар не е по-широк от половин до един метър. Улицата е еднопосочна просто защото там две коли не могат да се разминат нормално. Вървите си вие и виждате, че пред едно от магазинчетата пуши жена. Точно преди да я подминете тя си хвърля фаса от изпушената цигара на земята и той попада до ствола на случайно дърво. Какво ще направите? Според мен си струва да й кажем в очите, че действията й са неправилни. Нали всички ние искаме да живеем в чист град, по чиито улици да ни е приятно да вървим. Фасовете в крайна сметка не са сред най-бързо разлагащите се отпадъци и кой знае колко време ще мине, докато някой го сме с метлата, ако въобще и това стане. Много 8-throwing-ticketпо-удачно да си хвърляме отпадъците в кошчета. Е, ще си замълчите ли, ако пред очите ви се развие подобна сцена…?

А как ви се струва следната ситуация: Слизате от градски автобус и пред очите ви непознат господин си пуска билетчето на земята. Защо не го смачка и не си го пъхне в джоба например, а след това ще го изхвърли, ако в момента няма време? Моите джобове редовно са пълни с билетчета, касови бележки и опаковки от бонбони, но и редовни ги изпразвам, когато видя кошче или се прибера у дома. Защо аз мога да го правя, а други хора – не?

Това са малки, ежедневни ситуации, с каквито всеки от нас се сблъсква и мисля, че ако говорим по-често за тях, ще ги преодолеем по-бързо. Затова съм на мнение, че има моменти, в които е хубаво да правим забележки дори на непознатите. Какво като ще ни изгледат на криво? Току виж си вземат и поука.

Stefanini