Похвално

Блогът за похвали

Похвално за градската Коледна украса

Коледен дух, коледен дух… търсим го у дома, на работното място, в разговорите с приятели и къде ли още не! В крайна сметка какво е Коледа без Коледен дух 😉

Както и да се стремим да го намерим, не можем да отречем обаче, че градската среда също оказва голямо влияние върху това дали се чувстваме коледно или не. Има градове у нас, чиято коледна украса е направо магична и създава приятна атмосфера за хилядите хора, които кръстосват улиците й. Има и такива, които почти не полагат усилия да внесат нещо празнично в атмосферата си, но на тях няма да се спирам. Ще дам два от положителните примери.

Наскоро бях във Велико Търново и останах впечатлена от атмосферата там. Можеш да се разхождаш с часове из криволичещите улици на града, да слушаш шумоленето на реката, да се наслаждаваш на гледката към Царевец и симпатичните дюкянчета из Стария град и Уличката на занаятите. Коледната атмосфера там се усеща и не само заради самия град. Климатичните условия предразполагат снеговалежа и белотата наоколо те кара неусетно да си припяваш „White Christmas“.

plovdivАз обаче съм мъничко пристрастна и не мога да не се изкажа положително и за коледната украса в Пловдив, макар при нас да няма никакъв сняг и в момента. Неопровержима истина е обаче, че Главната улица в града под тепетата придобива съвсем друг нюанс, когато бъдат пуснати вечерните коледни светлини. Става по-празнично, по-цветно и от моя гледна точка дори по-приятно, отколкото през деня, когато не светят. Мисля, че украсата на Центъра на Пловдив е много сполучливо направена и трудно ще се намери човек, на когото да не му допадне. Дали ще е фонтана, дърветата, огромните кръгли светещи арки, които за първи път виждам тази година, или нещо друго, всичко си е на мястото. Няма нищо излишно, няма нищо претрупано – перфектна градската среда, която да ни зареди с коледен дух.

Stefanini