Похвално

Блогът за похвали

Пролетна суматоха

Пролетна суматоха

Пролетта най-после е тук! Топла и благоухайна. Всичко се ражда за нов живот, разцъфтява и се събужда за нови приключения. И ако бяхме от друга планета, където не се случват такива неща, сигурно всичко, което се случва на пролет ще ни се стори като ужасяваща суматоха, в която всеки организъм на планетата (или на съответната територия, на която е настъпила пролетта), започва неистово да се движи, да върши своите си неща, без да го интересува какво правят останалите организми. Погледнато като съвкупност това си е чиста проба суматоха.

Представете си един симфоничен оркестър, в който всеки участник в него настройва инструмента си, за да го приведе в правилното състояние за концерта, операта или съответното представление, където ще е необходимо да звучи в синхрон с всички останали.

Е…, за мен пролетта е равнозначна именно на тази репетиция. И не само. Тя е равнозначна и на самия симфоничен концерт, тъй като какафонията, която чуваме по време на репетицията в един момент преминава в хармонична мелодия, която ни доставя удоволствие да я слушаме.

Сега да разгледаме всеки един елемент от пролетта и промените, които тя носи на заобикалящата ни среда и на нас самите.

На първо място времето – то започва да се стопля. Слънцето вече не е само за украса, но и успява да докосне земята с нежните си пипала и да събуди заспалите семенца. Тревичките се раззеленяват и започват да растат. Дърветата отново се окичват със свежи листа в различна форма и нюанс на зеленото. Някои дори цъфтят. Сега си представете този процес заснет от камера и пуснат на забързана скорост. Прекрасно нали? А замислихте ли се, че това е само един процес. Сега си представете всяко едно създание в съответната територия, което се събужда и започва да си върши своите си неща, за да поднови живота си за няколко месеца и да подсигури оцеляването на вида си. Пчеличките, които неуморно обикалят от цвят на цвят, за да събират нектар. Мравките, мухите, птиците, по-едрите животни, дори комарите…

Хайде да повторим упражнението с заснемането на целия процес и забързването на скоростта. Сега насложете всяка една прекрасна трансформация една до друга, една върху друга… Суматоха.

Прекрасна, истинска и… незаменима

Stefanini