Похвално

Блогът за похвали

По въпроса за четенето

Четенето е едно от най-благородните занимания, с които можем да запълним деня си. Малко са нещата, които ни обогатяват, както изчитането на качествена книга, написана от талантлив автор. Знам, че има хора, които не обичат да четат, подбутват книгите настрани и се ослушват недоверчиво, когато стане дума за текстове, автори и произведения.

GTY_woman_reading_book_jt_140112_16x9_992Аз обаче заставам твърдо зад твърдението си. Ако не ви харесва да четете, то най-вероятно не сте попаднали на правилната книга до сега. За всеки човек си има жанр в художествената и нехудожествена литература, който би му подхождал. Няма човек на този свят, който да ме убеди, че сред богатото книжно наследство на толкова много страни по света не може да си хареса дори една единствена книга. Може би просто никой не е опитвал достатъчно дълго и се е отказвал преди да пожъне успех. И на мен не са ми харесвали абсолютно всички четива, на които съм попадала, но няма как да отсея качествените от некачествените, ако нямам достатъчно натрупан читателски опит.

Ако имам един съвет, който мога да дам на хора, противници на четенето, то той би бил следният. Разнообразявайте и не спирайте да опитвате. Четете разнообразни жанрове, автори и творби. Пробвайте по едно криминале, трилърче, чиклит, исторически роман, фентъзи и т.н. Четете дори къси разкази и специализирани статии. Никога не знаете какво ще се окаже най-подходящо за вас и ще допадне на стила ви.

Четете, докато не откриете онази книга, която ще промени живота ви завинаги.

Stefanini