Похвално

Блогът за похвали

Футболът в помощ на кучетата

Футболът в помощ на кучетата

Футболът е спорт, предимно предпочитан от мъже. Свикнали сме, че по родните ширини той е свързан със спекулации, разделение и вандализъм. Но след една паметна среща, мисля, че вече на него ще се гледа с друго око – с това на благотворителността и загрижеността.

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, футболните отбори дори и у дома са подкрепяли редица каузи в помощ на хората. И затова няма как да не ги адмирираме. Но на мачът Ботев Пд и Лудогорец се показа още една човешка страна на футболистите и техните клубове. Тя е свързана с животните и по-специално с бездомните кучета.

Инициативата е подета от Пловдивския общински приют и има интересна идея на представяне. При първоначалното излизане на двата отбора за поздрав, капитаните и на Ботев, и на Лудогорец са прегърнали сладки малки кучета. Заедно с това на терена се разпъва и банер с инициативата на приюта за осиновяне на бездомни животни и се правят снимки за популяризиране на идеята и в социалните мрежи.

За мен е чудесен начин чрез футбола да се достигне до една малко по-специфична аудитория – тази на феновете. Те също са верни на своите идоли в лицата на футболистите на любимия им отбор. Затова и са изключително склонни да последват примера им. А според моето лично виждане може и самият отбор да осинови куче, което да се превърне в талисман и да излиза с играчите на всеки мач.

Пиша този текст в блога с наистина голямо възхищение, защото за първи път в страната ни по този начин се залага на идеята за осиновяване на домашен любимец. Надявам се тя да продължи и занапред и от други клубове. Защото в колкото повече сери от живот виждаме благотворителността и доброто, толкова по-лесно ще ги прилагаме. А вие бихте ли си осиновили куче?

Stefanini