Похвално

Блогът за похвали

Нобелова награда и в България?

Нобелова награда и в България?

Приятели и читатели мои, включвам се с една чудесна новина. Тя бе съобщена не кога да е, а точно в Деня на писмеността и културата ни – 24 май. Тематична е и може да накара светa да говори за нас, за България, но с добро. На тази свята дата се обяви и предложението за номинация на българския писател Георги Господинов за Нобелова награда в категория за литература.

То идва от ПЕН клуб и е на база постиженията на автора. Всъщност Господинов е писателят в съвремието ни, който е превеждан на поне 20 езика. Неговите романи са спечелили награди в Италия и Гърци, както и в роднината. Тематиките, които засяга, са за Европа, световната и човешката съдба. Майсторството на писането му е оценено от критици от различни световни медии и рецензенти.

От моя опит мога да споделя, че съм прочела „Физика на тъгата“ , и то още когато излезе. Книгата беше наистина хит и в мен остави много емоции. Тепърва мисля да се запознавам с творчеството на Господинов. И трябва да призная, че именно тази новина за Нобелова награда ме мотивира още повече. Затова се и замислих дали трябва да се случи нещо грандиозно, за да осъзнаем, че имаме добри български автори? Кога ще започнем да ги четем и ги оценяваме?

А дали Шведският комитет ще одобри кандидатурата и дали евентуално може да спечели Георги Господинов Нобелова награда – оптимист съм и вярвам, че е възможно. Аз му пожелавам голям УСПЕХ!

Stefanini