Похвално

Блогът за похвали

Приземяване

sedmКойто е чел като малък арабски народни приказки и поредицата “Хиляда и една нощ” със сигурност, освен Али Баба и прилежащите му разбойници, Синдбад и Аладин,  си спомня и оня популярен сюжет, в който Великият везир, за да разбере какво мислят за него поданиците му, се облича с дрехите на просяк и обикаля по улиците. Така правели някога арабските управници, за да проучат нагласите на народа – одобренията и несъгласията, похвалите и критиките. Поне така твърдят приказките.

Е, оказа се, че тази стара практика не е забравена съвсем и съвсем наскоро е възродена в Норвегия. Каква по-подходяща работа от тази на шофьор на такси, за да разбереш какво харесват или не харесват в теб избирателите ти, какви са им проблемите – сами си казват, даже не се налага да ги питаш. В тази роля е влязъл за един работен ден норвежкият премиер Йенс Столтенберг и даже е публикувал видеоматериал от трудовия си делник на личната си страница във фейсбук. Браво!

Разбира се, честността изисква да отбележим, че този иначе похвален акт би бил дважди такъв, ако не се случваше преди избори и  целите му не бяха толкова прозрачни – предизборен пиар. Но пак в интерес на справедливостта, трябва да изречем истината: политиката е като търговията – почти винаги печели този, който успее да си придаде по-добър търговски вид. В този смисъл политическата реклама е задължителна част от играта, която няма как да бъде заобиколена. В случая обаче не може да се отрече – поне е измислена оригинално. И при всички случаи много по-достойно от набралата популярност у нас  предизборна практика мазни кандидати за власт да се снимат в домове за възрастни хора и деца без родители в момент, в който им подават дарения.

Иначе Йенс Столтенберг не би следвало да има претенции, че е откривател на този прийом за флиртуването с масите в съвременната политическа история на Европа – откривателят е българин и се казва Тодор Живков, даже измисли специален термин за това – приземяване. Затова не се учудвайте, ако се окаже, че новият премиер на Норвегия е старият – практиката е доказано успешна и действа за период от около 40 години. 🙂

 

Stefanini